Kerst: van voerbak naar Kerstdiner

1 comment

Het is vreemd, hoe wij van het Bijbelse kerstverhaal ons eigen feestje hebben gemaakt. Met een dikke man in een rood pak die cadeau'tjes onder een versierde boom legt. Er is lekker eten en met een beetje geluk kan er nog een kerkbezoekje vanaf, omdat dat, zo eens in het jaar, nog wel acceptabel is. Maar waar draait kerst nu eigenlijk om? Om gezelligheid, of was er toch een betere reden?

Zelf ben ik gelovig opgevoed en ik ken het kerstevangelie dan ook op mn duimpje. Evangelie, vraag je je misschien af? Dat betekend goede boodschap. Kerst is dus het feest van de goede boodschap, maar waarom eigenlijk?

Duizenden, waarschijnlijk zelfs miljoenen jaren geleden heeft God de de aarde gemaakt, inclusief o.a. een dag-en-nachtritme, scheiding van land en water, dieren en als kroon op Zijn perfecte schepping: mensen. De mensen leefden dicht bij God, maar ze hadden we een vrije wil. Daarom zette God ook een boom neer, als de mensen van die vruchten zouden eten, zouden ze Hem de rug toekeren en het verschil leren kennen tussen goed en kwaad. De mensen werden verleid en aten van die vrucht. Volgens de afspraak zou God de mensen doden, wanneer ze van de vrucht aten, maar God hield van de mensen die Hij gemaakt had. Hij bracht ze niet om, maar stuurde ze wel weg uit het Paradijs, de prachtige tuin waar de mensen tot nu toe in gewoond hadden. Zijn schepping was niet langer perfect, de wereld was vervuild geraakt door fouten, door zonden. De mens bleef leven, maar voor deze zonden moest wel betaald worden, wat God is niet alleen liefdevol, maar ook rechtvaardig.

Om voor die zonden te betalen stuurde God Zijn eigen Zoon naar de aarde. Hij werd geboren, dat herdenken en vieren wij nu met kerst, om uiteindelijk te sterven. De dood was de prijs die Jezus, Gods Zoon, moest betalen voor alle fouten die mensen maakten en nog steeds maken. Dat wilde Hij doen, uit liefde. Maar alleen sterven was niet genoeg, Hij stond na drie dagen weer op uit de dood. Pasen!

Dit is het verhaal van kerst, datgene wat we herdenken. Maar dat is niet het enige! Toen Jezus opstond uit de dood ging Hij terug naar Zijn Vader in de Hemel. Op een dag, als de wereld zoals wij die kennen ophoudt te bestaan, komt Jezus terug naar de Aarde. Niet als klein kindje dit keer, maar als God. Ook de verwachting van die komst gaat samen met kerst en advent.

Natuurlijk is dit een laagdrempelige uitleg van het hoe en waarom van kerst. Maar toch wilde ik dit artikel graag schrijven. Zodat kerst niet blijft bij een kerstdiner. Maar dat we ook denken aan die grote Koning, die geboren werd in een arme stal. In een kribbe, een voerbak, omdat er voor Hem geen plek was in de herberg.

Gezegende kerstdagen!


Ps. Ik heb alle begrip en respect voor mensen die dit kerstverhaal niet geloven, laat dan ook alsjeblieft een negatieve reacties achter. Maar mocht ik je interesse gewekt hebben of heb je vragen, stel ze gerust. Ik weet niet alles, maar ik wil graag proberen je verder te helpen!

1 opmerking :

Comments make me happy <3
(Je URL in de comment zetten is not done, ook bij winacties)

Mogelijk gemaakt door Blogger.